Терпіннівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Небезпечний карантинний шкідник!

Дата: 26.08.2021 13:15
Кількість переглядів: 113

 

Увага! Небезпечний карантинний шкідник!

В останні роки спостерігається збільшення площ ураження американським білим метеликом пов’язане насамперед зі змінами клімату – пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку; здатністю метеликів мігрувати на великі відстані у пошуках кращих умов для відкладання яєць та інше. Але основна проблема – недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до своєчасного знищення цього шкідника.

Американський білий метелик – багатоїдний шкідник, що пошкоджує більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, який особливо полюбляє шовковицю, кленясенолистий, волоський горіх, плодові дерева тощо.

Шкоду зеленим насадженням завдає гусінь американського білого метелика, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусіньмаєпрядильнийапарат, за допомогоюякоговониобплітають дерева павутиновимигніздами. Пошкодження деревгусеницямиприводе до облисіння, а високепошкодження – до загибелі.

 

Слід зазначити, що на території Мелітопольського району запроваджено карантинний режим по регульованому шкідливому організму – ентомологічному американському білому метелику на окремо визначеній площі лісосмуг загальною площею 7,4 га, які знаходяться на території Семенівської об’єднаної територіальної громади.

Фітосанітарні заходи

Вкрайважливим для боротьби з шкідником є йоговиявлення і знищенняще при першомупоколінні.Метелики першого покоління починають літ у травні місяці.Вже друге покоління, літ якого відбувається у другій половині липня – початку серпня,кудибільшчисленне і приносить значнобільшешкоди.

Необхідновиявлятиметелика на ранніхстадіяхрозвитку з повторнимобстеженнямкожні 7 днів. Виявленігнізда з гусеницяминеобхідно терміновозрізати і спалювати намісці. На територіївогнищавсінасадженняобробляють 2 рази з інтервалом в 10 днів. Для цьоговикористовуютьпрепаратизгідно з перелікомпестицидів і агрохімікатів, дозволених для застосування на територіїУкраїни.

Відповідальність за дотриманнямвимогзаконодавства у сфері карантину рослинщодознищенняамериканськогобілогометеликапокладається на землевласників та землекористувачів на територіїякихвиявленокарантинногошкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин»,правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.

 

 

Провідний спеціаліст відділу контролю

за обігом засобів захисту рослин

управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Запорізькій області           Курило Г.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь