Терпіннівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Організація харчування в Спаській гімназії

Дата: 14.10.2021 16:09
Кількість переглядів: 159

Влітку цього року відбулася реорганізація навчальних закладів на території  нашої громади. В результаті Спаська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.. та ДНЗ «Сонечко», що розташовані на території с.Спаського, стали одним освітнім закладом -  філія «Спаська гімназія» Терпіннівського ОЗ ЗСО І-ІІІ ступенів «Джерело». Це складна за структурою організація, є багато організаційних питань, що потребують вирішення, але є позитивні моменти, які відчутні вже зараз. Одним з таких позитивних нововведень є харчування вихованців та здобувачів освіти.

В минулому році здобувачі освіти нашого навчального закладу мали можливість харчуватися, завдяки підвозу гарячого харчування, цей спосіб організації харчування називається кейтерінг. Нашим постачальником було підприємство на чолі з  Покопцевим Євгенієм. Всі були задоволені, бо до цього діти мали можливість за ці ж кошти, обідати лише булкою з соком. Тому радості не було меж, коли діти нарешті почали на обіди отримувати 2 страву, яка складалася з гарніру та м’яса, риби або печінки, і на додаток невеличка порція салату. А старші учні мали можливість обирати випічку на різні смаки. Всі страви були смачні, а меню різноманітне. Проте, частина дітей все ж таки надавала перевагу солодощам, або бургерам.

Після реорганізації в нашій гімназії з’явився харчоблок і можливість готувати їжу для всіх дітей. Ми самостійно розробили  2 тижневе меню, згідно вимог Постанови КМУвід 24 березня 2021 р. № 305«Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Підібрали страви за збірником рецептів Євгена Клопотенка, який разом з Оленою Зеленською займається поліпшенням шкільного харчування, та зі збірника рекомендованого МОЗ від 21.05.2021 року. Звичайно були сумніви на рахунок втілення ідей, і те як діти відреагують на це меню. Головною перевагою якого є здорове збалансоване харчування, з обмеженою кількістю солі, цукру, вуглеводів, смажених страв. Але спочатку спробували приготувати самі, опрацювали технологічні карти і побачили, що невідомі та страшні лише назви. Після наших розрахунків ми змогли включити до наших обідів перші та другі страви, що не аби яку роль відіграє для здорового і збалансованого харчування учнів. Бо значна кількість коштів все ж таки витрачалась на перевезення та доставку їжі. Тепер ми готуємо на кухні дошкільного підрозділу і забезпечуємо харчуванням  як здобувачів освіти  пільгової категорії та учнів 1-4 класів, які харчуються за державні кошти, так і вихованців дошкільного підрозділу. Окрім цього за кошти батьків, до харчування були залучені і діти середніх та старших класів. Загалом харчується по закладу 75%  дітей. Це вдвічі більше ніж раніше. Звісно ще залишається багато запитань за для втілення всіх ідей. Потребує ремонту та часткового поновлення обладнання харчоблоку, треба вирішити деякі питання з облаштування їдальні в гімназії, але ми на вірному шляху. Діти задоволені, а батьки ще більше, бо розуміють, що дитина отримає гарячий обід з трьох страв. Дітям цікаво і це гарна мотивація за для відвідування закладу. Діти на перервах окрім своїх справ обговорюють тепер меню на наступний день.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь